Hubert von Goisern
DE
EN
 

LINZ EUROPA TOUR 2007 - 2009

LINZ EUROPA TOUR >> PRESSE >> Nederlands pers

Wereld Jazz Dagen

www.cilio.nl 25 Augustus 2008

... Liefhebbers van de Wereld Jazz Dagen kregen 12 augustus al een bescheiden voorproefje van de boeiende cross-over die eind augustus aan de voet van de Grote Kerk te horen zal zijn. De Oostenrijkse rockmuzikant Hubert von Goisern stond op één podium met de Dordste jazzband Los Hermanos Martinez, met frontman Juan en zijn broer Miguel Martinez. Het leverde een boeiende muzikale avond op die relatief druk werd bezocht. Zeker 200 man was op de concertboot van de Oostenrijker afgkomen en stond aanvankelijk in een prachtig avondzonnetje te genieten van de Dordste Jazz uit het voorprogramma. De heren werden bijna van de boot afgeschommeld door de harde wind, maar gaven geen kick. Helaas betrok de lucht verder toen Von Goisern het stokje mocht overnemen en viel na enkele nummers een gestage regen op het publiek aan de Merwekade neer. De muziek en de sfeer waren er niet minder om - ondanks zijn in Nederland relatieve onbekendheid leek Dordrecht de sympatieke artiest te omarmen.

Hubert von Goisern: Live in Dordrecht - 12 Augustus 2008

17 Augustus 2008 | Fotos: © Krishna Moelchand

Met ware doodsverachting op bezoek bij Hubert von Goisern

www.roodpluche.nl 11 Augustus 2008

Zaterdag ben ik op bezoek geweest bij Hubert von Goisern, een Oostenrijkse popster die met een enorm schip op reis is over de Europese rivieren en daarbij dezer dagen Nederland aandoet. Dit weekend was het meer dan 70 meter lange gevaarte afgemeerd aan de kade van de jachthaven van het Limburgse Wanssum, nog maar nauwelijks ruimte latend voor de plezierjachtjes die normaal gesproken de haven aandoen. Vanaf dat schip geven Von Goisern en zijn band op de plekken waar zij aanleggen telkens een concert, officieel ter promotie van de Oostenrijkse stad Linz, die volgend jaar samen met de Litouwse hoofdstad Vilnius Culturele Hoofdstad van Europa is. Voordat het concert los zou barsten werd ik echter door Marc Bosch, de culturele ondernemer die de reis van Von Goisern in de Benelux organiseerde, uitgenodigd kennis te maken met de Oostenrijkse ster. Op het schip, dat spreekt. Maar dát was makkelijker gezegd dan gedaan... Het was slechts met ware doodsverachting dat ik uiteindelijk de zanger de hand kon schudden...

Het schip in kwestie was namelijk hoger dan de kade van Wanssum, zodat je alleen aan boord kon komen door het bestijgen van twee akelig steile laddertjes. Onder je het vieze water van de haven, boven je de reling van het schip die ook nog eens slechts met een klauterpartij te overwinnen viel. Aangezien ik alles behalve lenig ben, was het dus een hele toer om überhaupt aan boord te komen, maar dat was nog niets vergeleken met de terugtocht. Maar daarover later meer...

Aan boord bleek een heel dorp aan containers opgebouwd te zijn. Zo'n achtentwintig mensen wonen hier gedurende de twee maanden durende reis. Er was een keuken en benedendeks waren er douches en wc's, weliswaar met bordjes op de deur die opriepen zuinig te zijn met water, maar toch... Benedendeks ook de enorme faecaliëntanks die zo af en toe in een haven geleegd moeten worden. En de hutten waar de gasten van de tour kunnen logeren, zoals de muzikanten die soms een gedeelte van de rivierreis meemaken. Zij liever dan ik...

Aan boord ontmoette ik dus ook de man die met dit idee kwam: Hubert von Goisern. In de Duitstalige landen een vedette die meer dan anderhalf miljoen cd's verkocht. Maar ook is Von Goisern een reislustig mens die graag mensen uit andere culturen ontmoet. Zo was ooit hij ooit aan de oevers van het Tanganyikameer in Afrika. Hij leerde er vluchtelingen kennen die uit verschillende landen hun toevlucht hadden gezocht in Tanzania en merkte dat die verschillende mensen eigenlijk bang voor elkaar waren, in wezen vooral omdat ze elkaar niet kenden. Samen met een aantal van hen ging Von Goisern muziek maken en dat bleek de ideale manier om bruggen te slaan en mensen dichter bij elkaar te brengen. Daar ontstond het idee om met een boot over het Tanganyikameer te reizen en met elkaar concerten te geven op verschillende aanlegplaatsen. Omdat de politieke situatie in Congo dat niet toeliet, kwam er van dat plan niets terecht. Maar het idee liet de Oostenrijker niet meer los, zeker niet nadat hij zich was gaan afvragen hoe dat eigenlijk bij hem zat, hoeveel hij eigenlijk wist van zijn eigen Europese buren, of ook voor hem zelf niet gold dat onbekend op zijn minst onbemind maakt. En of de nieuwe EU-landen Roemenië en Bulgarije eigenlijk zelf ook niet bang waren voor het westen. Zou hij kortom zijn Afrikaanse plan niet in Europa kunnen realiseren ?

"Aanvankelijk kon ik niemand vinden die dit plan financieel wilde ondersteunen", vertelde de zanger aan boord van zijn schip. "De Europese Unie was niet geïnteresseerd en ook andere partijen gaven niet thuis. Toen ben ik naar de stad Linz gestapt, volgend jaar de Culturele Hoofdstad van Europa. En die stad zag wel wat in het plan om met een toernee langs de Donau de stad te promoten, zeker omdat ik zelf ook uit de streek rond Linz kom en zing in dat dialect". Zo ging Von Goiserns toernee vorig jaar van start. Op zijn schip zakte hij de Donau af, helemaal naar de Zwarte Zee, onderweg steeds concerten gevend met plaatselijke bands, zoals bijvoorbeeld ook de Moldavische band Zdob și Zdub, die in 2005 samen met een tandeloos oud omaatje nog voor veel plezier zorgde op het Eurovisie Songfestival. Die toernee beviel zo goed dat een reis over de Rijn richting de Noordzee niet mocht ontbreken. En zo vertrok de Linz Europa Tour dit jaar richting het westen.

Niet dat Hubert von Goisern populariteit najaagt in onze contreien. "Ik weet dat niemand me hier kent en heb ook helemaal geen plannen hier door te breken", aldus de Oostenrijker. "Dat blijkt ook wel, want in Amsterdam kwamen er misschien 200 mensen kijken, in Rotterdam nog minder. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom ook hier mijn boodschap uit te dragen dat muziek kan verbinden, dat in muziek vriendschappen gesmeed kunnen worden. En natuurlijk wil ik mensen uitnodigen volgend jaar naar Linz te komen, een stad met een industrieel verleden die er goed in geslaagd is zichzelf opnieuw uit te vinden in een tijd dat de zware industrie uit de stad verdwenen is. Vergelijk het bijvoorbeeld met Glasgow of met Luik, hoewel die stad nog lang niet zover is als Linz".

Met die uitnodiging op zak bekeek ik vervolgens de rest van het schip. Uit het ruim was inmiddels een enorm podium verrezen met een indrukwekkende licht-, en geluidsinstallatie die - zo zou later blijken- uitstekend voldoet voor een volwaardig popconcert op deze toch wat onalledaagse lokatie.En toen werd het tijd om weer aan wal te gaan. Dat ik dát na kan vertellen mag een klein wonder heten. Want zo'n steil laddertje naar beneden is nog veel steiler, enger en onstabieler dan een laddertje omhoog. Met veel helpende handen ( een vriendelijke achtergrondzangeres verleent bijstand: "Hast du Höhenangst?"), onzeker gewiebel en ware doodsverachting bereikte ik uiteindelijk de vaste wal, gadegeslagen door het al toegestroomde publiek die in mijn gestuntel een onverwacht voorprogramma krijgt.

Het eigenlijke voorprogramma echter werd verzorgd door de band Ondiep uit Wanssum, een bandje dat vrolijke en aanstekelijke muziek maakt in het muzikale idioom van streekgenoten Rowwen Hèze. En toen was het tijd voor Hubert von Goisern, die met zijn ethnorock een indrukwekkend popconcert verzorgde. Je hoort reggae, rock en opera, maar steeds is er ook weer een Oostenrijkse jodel of een alpine accordeonriedel. Von Goisern zelf heeft een eerder norse uitstraling, maar de band en de sprankelende zangeressen om hem heen maken er één groot feest van, terwijl het ook nog eens een geweldig sterke en strak spelende band is. En dan is er ook nog de frêle Bulgaarse die een authentiek klagerig klinkend snaarinstrument weet te laten swingen en rocken. Het concert wordt omlijst door een enerverende lichtshow, vaak met projecties die op wat ironische wijze de in het Oostenrijks dialect gezongen teksten illustreren. Een sterk concert kortom, dat door het Wanssumse publiek eerder wat lauw werd ontvangen, aangezien men meer belangstelling leek te hebben voor het bier en voor elkaar dan voor de show van Von Goisern. Daarmee deden ze zichzelf én Von Goisern tekort, want de Oostenrijkers leverden daar in die jachthaven een topprestatie, gratis en voor niks ook nog eens, waar in Duitsland bezoekers makkelijk 50 euro moeten neertellen voor dit concert.

Morgen (dinsdag 12 augustus a.s.) meert het schip van Von Goisern nog één keer af in Nederland, aan de Dordrechtse Merwekade om precies te zijn. De jodels zullen morgenavond dus over Dordrecht galmen en jij kunt daarbij zijn om zo kennis te maken met een volstrekt unieke muziekmix met Oostenrijkse wortels.Heb je even tijd, grijp die kans dan en maak van onbekend bemind. Echt: het loont de moeite. Of je nou volgend jaar naar Linz gaat of niet...

"Alpenrocker" Hubert von Goisern geeft gratis concert aan de Merwekade

www.ad.nl 11 Augustus 2008

DORDRECHT - Voor Dordtenaar Edwin Kuiters is het morgenavond eventjes vakantie. Dan geeft de populaire Oostenrijkse volkszanger Hubert von Goisern een concert in Dordrecht. Von Goisern komt uit Bad Goisern, waar Kuiters al ruim tien jaar een vakantiehuisje heeft.

De "Alpenrocker" meert met zijn concertboot aan bij Kantje Boord aan de Merwekade. Vanaf 19.00 uur kan Kuiters zich weer even in Bad Goisern wanen, als Von Goiserns stem vanaf zijn enorme concertboot de Dordtenaren toezingt, jodelt en rapt.

"Het is echt leuke muziek," vertelt Kuiters. "Niet te verstaan, maar heel gezellig. Von Goisern is een gezelligheidsmens. Hij maakt er een feestje van." De Dordtenaar heeft verschillende cd's van de Oostenrijkse zanger en is naar een aantal van zijn concerten geweest. "Je kunt het vergelijken met een optreden van De Kast. Vooral de sfeer en de gezelligheid staan centraal." Duitse vrienden van Kuiters bezoeken regelmatig concerten van de zanger. Ze hebben er grof geld voor over. In Dordrecht is het concert gratis. Het Dordtse Jazzpodium DJS organiseert het concert dat een opwarmertje moet zijn voor de Wereld Jazz Dagen. Von Goisern speelt daarom morgenavond samen met Jazzband Los Hermanos Martinez. "Ik ben benieuwd. Von Goisern heeft allerlei stijlen. Hij maakt gewoon leuke, vrolijke muziek en is van alle markten thuis," vertelt Kuiters. "Hij zingt veel over waar hij vandaan komt. Ik ben benieuwd of dat in Dordrecht ook zo is." Kuiter gaat zeker een kijkje nemen morgen. "Ik wilde ook naar de andere concerten in Nederland gaan, maar dat kwam niet echt uit met mijn werk." Von Goisern trad eerder op in Arnhem, Amsterdam, Rotterdam en Wanssum. Hij reist met een boot vanuit het Oostenrijkse Linz richting de Noordzee én terug om de stad, die volgend jaar culturele hoofdstad van Europa is, te promoten.

Alpenrock in Jachthaven Wanssum

Dagblad de Limburger 11 Augustus 2008 | Text: Wiel Beijer | Fotos: Richard Fieten

Openluchtconcert: Oostenrijker Hubert von Goisern toert met verbroederende concertboot door Europa

Hubert von Goisern - Wanssum

De 77 meter lange concert- en wooboot van de Oostenrijkse rockmuzikant Hubert von Goisern meerde zaterdag aan in de jachthaven in Wanssum. Nadat de plaatselijke dialectband Ondiep het op de kade toegestroomdde publiek heeft opgewarmd, is het aan de Noord-Limburgse waterkant tijd voor de betoverende alpenrock.

De bierkranen staan open in Piet's Nette Ballentent, het café in de jachthaven van Wanssum. Héél het dorp lijkt te zijn uitgelopen voor wat misschien wel de gebeurtenis van het jaar is: een openluchtpopconcert in de haven. Niet zomaar een concert. Aan de kade ligt de concertboot van de Oostenrijkse popartiest Hubert von Goisern. Op een of andere wijze is het gelukt de enorme duwbak de kleine jachthaven in te persen. Een krachttoer die met de nodige zeemansvloeken én de overredingskracht van havenmeester Piet Aarts en Ondiep-voorman Huub Janssen succesvol is afgerond. Het hypermodern concertpodium compleet met 280.000 watt zware lichtinstalltie, super geluidsinstallatie en projectieschermen is uit de romp tevoorschijn gekomen.

Hubert von Goisern - WanssumShowtime 19.30 uur staat op de schermen te lezen. Als het maar droog blijft denkt iedereen. Volgens buienradar.nl wel. Ondiep opent het "havenfeest". De band rond Huub Janssen heeft enkele liedjes op het repertoire die helemaal bij de gebeurtnissen van vandaag passen. Zoals 't Kumt allemaol goed. Tenslotte gaat het megaconcert door en blijft het - op enkele te verwaarlozen druppels na - inderdaad droog! De titel van één Ondiepliedje klopt echter niet met de werkelijkheid: An 't water (is 't stil). Het is deze avond in Wanssum helemaal niet stil. Soms is het zelfs erg rumoerig. Maar bovenal is het betoverend mooi wat zich hier deze avond aan de waterkant afspeelt. Vooral als in dit fraaie decor van jachthaven met op het water dobberende bootjes Hubert von Goisern een boeiend concert verzorgt. De meeeste mesen aan de wal hadden nog nooit van deze Oostenrijkse alpenrocker gehoord, terwijl hij toch al wat jaartjes meedraait en een slordige 1,5 miljoen cd's verkocht. Een afwisselend swingend en ingetogen en op momenten kippenvel bezorgend concert van oudere nummers en veel werk van het recente album s'Nix ('t is niks). Uiteraard wordt er af en toe vakkundig gejodeld. Dat hoort bij alpenrock. Het wordt een happening met op het podium een echt wereldact. En dat in Wanssum. Een gelukje. Eigenlijk had de concertboot in Maastricht of in Venlo aangemeerd moeten liggen. Maar in Maastricht zeggen ze niet snel volmondig ja tegen acts di op het stadhuis onbekend zijn en in Venlo hadden ze het te druk met de Zomerparkfeesten. "Leg ook maar eens uit dat een Oostenrijker die jodelt en rockmuziek maakt op een boot door Europa vaart", zegt de Limburgse Goisern-promoter Marc Bosch. Wanssum begreep het wel - net als o.a. Luik en Amsterdam - en wordt beloond met een van de culturele hoggtepunten van deze zomer. Hubert von Goisern ligt er niet wakker van. "In kleinere plaatsen hebben we het meeste succes. De concerten zijn gratis toegankeijk en de met cultuur verwende mensen in grote steden denken vaak dat iets dat gratis is niets kan zijn", zegt hij voor aanvang van het concert, vlak voordat hij een maaltijd nuttigt. Niedeggen is gekomen om het bootconcert van 15 augustus in Keulen door te spreken. Dan treedt de Keulse dialectrockband op als voorprogramma.

De Oostenrijker vertelt dat hij elf jaar geleden in Tanzania op het idee kwam om grenzen te slechten met muziek. "Muziek verenigt mensen. In Tanzania ontmoette ik in vluchtelingenkampen mensen uit verschillende Afrikaanse landen. Ze waren allemaal bang voor elkaar, konden wel samen muziek maken. Muziek brengt mensen tot elkaar, muziek doorbreekt grezen. Ook hier in Europa hebben de mensen nog steeds angst vor elkaar."

Na het eten nog even rusten en dan geeft hij met zijn band een gelikte show weg. He publiek is razend enthousiast. Na twee uur spelen, eindigt Hubert von Goisern met de kreet s'Nix! Het is niks! Misschien voor Venlo en Maastricht, maar beslist niet voor Wanssum. Althans niet op deze dag.

Alpenrock van Hubert von Goisern op Maas in hartje Luik

Dagblad de Limburger 9 Augustus 2008 | Foto: Harry Heuts
Hubert von Goisern - Liège

Met een 77 meter lange leef- en concertboot compleet met ingebouwd podium en vaste geluids- en lichtinstallatie trekt de Oostenrijkse folkzanger Hubert von Goisern met zijn band door Europa. Doel: grenzen slechten. Gisteravond was de alpenrock te horen op de Maas in Luik. Vandaag meert de boot aan in de jachthaven van Wanssum waar vanavond een gratis toegankelijk concert wordt gehouden. Om 19.00 uur trapt dialectrockband Ondiep auf. Daama spelen de Oostenrijkers.

Oostenrijkse muziekboot werpt anker in Antwerpen

Gazet van Antwerpen 5 Augustus 2008 | Foto: Dirk Kerstens

Hubert von Goisern - AntwerpenHet Oostenrijkse concertschip Von Goisern meerde zaterdag aan in het Willemdok. De boot begon in 2007 aan een tournee van drie jaar langs verschillende Europese riviersteden om die via muziek met elkaar te verbinden. Overal waar de Von Goisern het anker uitwerpt, treedt de initiatiefnemer - de Oostenrijkse folkpopartiest Hubert Von Goisern - op met lokale bands. Zo mochten de Antwerp Gipsy Ska Orkestra en Zap Mama niet ontbreken. De murgafanfare Lamourgaga was ook van de partij. Het muzikale feestje werd gespijsd met cocktails en een lekkere barbecue.

Europa tussen twee zeeën

Het Parool 30 Juli 2008 | Text: Tom Peeters

Het Oostenrijkse Linz is in 2009 Culturele Hoofdstad van Europa. De Donaustad laat ter aankondiging een concertboot van de Zwarte Zee naar de Noordzee varen. Morgen is het schip in Amsterdam.

Hubert von Goisern - Rotterdam

Als het avontuur van de concertboot uit Linz erop zit zullen initiatiefnemer Alpenrocker Hubert von Goisern en zijn vijftigkoppige bemanning van gelegenheidsmatrozen en muzikanten in totaal twaalfduizend kilometer afgelegd hebben. Vorige zomer ging het via de Donau van Wenen naar de Zwarte Zee en terug. Toen stonden in totaal tachtigduizend kijklustigen op de kade.

Dit jaar vaart de concertboot westwaarts via onder andere de Donau en de Rijn tot aan de Noordzee, met ook tussenstops in Amsterdam, Rotterdam en Dordrecht. In 2009 volgt dan de apotheose in Linz, dat de ambitieuze boottrip inzet als smaakmaker van haar programma als Culturele Hoofdstad van Europa 2009.

Het doel van Von Goisern en Linz 2009 valt dan ook samen: landen, culturen en mensen samenbrengen, op de boot en langs de kade, tussen de Zwarte Zee en de Noordzee, en uiteindelijk in Linz. De zanger kreeg het etiket 'goodwill ambassadeur' opgeplakt, verzamelde de nodige fondsen en stak van wal.

Het groene, 77 meter lange en 350 ton zware vrachtschip vervoerde in een vorig leven zand en kiezelstenen in Roemenië. Nu zijn matrozen vervangen door artiesten, en stenen door ideeën. In het laadruim huist een podium waarvan de dakconstructie hydraulisch verplaatst kan worden, zodat de boot veilig onder alle bruggen kan varen. Hubert Von Goisern, Oostenrijker — hij kan jodelen — en wereldburger, inviteert muzikanten uit alle regio's die hij voorbijvaart. Zijn diepgaande interesse in culturen en tradities kanaliseert zich in zijn muziek, een kruisbestuiving tussen volksmuziek en rock. Hij beseft dat je een idealist moet zijn om een project als dit te verwezenlijken. Zijn droom kreeg tien jaar geleden gestalte toen hij optrad in een vluchtelingenkamp in Tanzania. "Ik zag meteen dat het publiek het niet met elkaar kon vinden, maar de muziek bracht hen samen. Dat moet ook in Europa kunnen. Muziek verzacht de zeden en vervaagt grenzen."

De Europese Unie telt tegenwoordig 490 miljoen burgers, verspreid over 27 landen. Naar verluidt zaten er nooit meer Eurosceptici tussen. Maar Von Goisern heeft ze vorige zomer, toen hij via de Donau naar het oosten navigeerde, niet gezien. Des te dichter hij de Donaudelta naderde, des te meer blije gezichten en uitgestoken handen hij ontmoette. De zanger en zijn gasten traden op in Bratislava en in Boedapest, voeren voorbij vroeger oorlogsgebied in de Balkan en bereikten uiteindelijk de nieuwe EU-lidstaten Roemenië en Bulgarije. In Oekraïne, dat ook graag tot de Europese club wil behoren, werd de vloot verwelkomd met spandoeken en ballonnen. Naast Von Goisern gaven ook het Moldavische feestorkest Zdob și Zdub en het razend populaire Haydamaky er concerten. Het laatste gezelschap trad in 2004 nog op voor 250.000 uitzinnige landgenoten op het Plein van de Onafhankelijkheid in Kiev. Europa is hier een evenement. Jong en oud komt er voor naar buiten. Niet voor niets dat het project onder het beschermheerschap valt van José Manuel Barroso, de president van de Europese Commissie.

Eind juni vertrok de concertboot vanuit Oostenrijk naar het westen. "Een snelweg in vergelijking met de wilde en weidse Donau," zo omschreef Von Goisern zijn ervaringen op de Rijn onlangs. In het oosten counterde het trage tempo van de boot de hectiek van alledag. Voor de toekomstige Europese cultuurhoofdstad is de Donau een dankbare metafoor om een half miljard mensen te verenigen. De rivier splijt de stad in tweeën. Linz 2009-intendant Martin Heller benadrukt de symboliek van de stroom. "De Donau is onze link tussen oost en west en geeft ons de kans om Linz twee jaar voor het zover is voor te stellen aan het grote publiek. Beschouw het als een warming-up waarin we leren wat het betekent om de gastheer van Europa te zijn." Von Goisern valt hem bij: "Al eeuwen staat de Donau bekend om allerlei culturele uitwisselingen. De rivier doorkruist een lappendeken van talen, volkeren en culturen. Muziek was daarbij altijd een verbindend element. Dit project bewijst dat Europa niet alleen over BNP, productiviteit of werkloosheidsgraad gaat."

Terwijl alle concerten vorig jaar bewust gratis werden gehouden 'als een genereus gebaar aan het oosten', moet de expeditie naar het westen ook een deel van de vier miljoen euro terugverdienen die het project opslokte. In Nederland, waar de muziek van Hubert minder bekend is, blijven de concerten gratis. Lokale artiesten moeten de bevolking aansporen om een kijkje te nemen aan het water. Marie Daulne, de Belgisch-Congolese zangeres van het wereldmuziekgezelschap Zap Mama, is alvast een treffende keuze voor de concerten in de Lage Landen. Heller: "Marie straalt het idee uit dat we verenigd zijn, ondanks alle politieke tegenstellingen. Tijdens deze trip hebben we vooral vastgesteld dat de hoop op een betere economische toekomst voor veel mensen verbonden is met de Europese gedachte."

De Zwarte Zee in één drijvende beweging met de Noordzee verbinden: het blijkt niet alleen een groot avontuur te zijn, het leert onderweg ook iets over hoe verenigd dit Europa wil zijn.

Weinig publiek voor Oostenrijkse superster

de Gelderlander 31 Juli 2008 | Text: Martin Hermens | Foto: Jan Wamelink

Hubert von Goisern - ArnhemARNHEM - 's Middags klonk het nog heel stoer dat Hubert von Goisern gewoon zijn verrassingsconcert aan de Arnhemse Rijnkade zou spelen. Dus ook als er geen officiële vergunning kwam en ook als er maar één toehoorder zou staan.

Maar rond de klok van acht uur 's avonds, vlak voor aanvang, spraken de teleurgestelde gezichten van Huberts crew boekdelen. Waar bleven in godsnaam al die duizenden Arnhemmers?

Aan de ordehandhavers in de stad lag het niet: die gaven hals over kop een vergunning af. De medewerkers van de Oostenrijkse superster deden ook wat in hun vermogen lag en reden de hele dag met een busje volgeplakt met aankondigingen van het concert door de stad. Maar de Arnhemmer zat of ver weg op vakantie of heeft maling aan dit soort verrassingen.

Zij die er wel waren (helaas slechts enkele tientallen) kregen een magnifiek concert voorgeschoteld. De toevallige voorbijgangers keken verbaasd op toen ze de Brandner IV passeerden. Want zo'n imposante concertboot hadden ze niet eerder in de stad gezien.

Uiteindelijk gaven ook Von Goisern en zijn muzikale makkers zich snel gewonnen en schotelden ze Arnhem een fraaie portie wereldmuziek voor. Daarin ging het traditionele gejodel uit de alpen moeiteloos samen met de lekker scheurende elektrische gitaren uit hedendaagse pop- en rockmuziek.

Von Goisern vertelde dat het concert in Arnhem zijn allereerste in Nederland was. Misschien toch handig om volgende keer even vooraf te laten weten dat hij komt. Want het had er zwart van de mensen moeten zien.

Muziekboot verbroedert

NRC Handelsblad 2 Augustus 2008 | Text: Amanda Kuyper | Foto: Roger Cremers

Oostenrijkse zanger vaart Europa door met een droom

Hubert von Goisern - Rotterdam

Met zijn 77 meter lange concertboot trekt de Oostenrijkse folkzanger Hubert von Goisern door Europa. Zijn ideaal: samen spelen met musici uit steeds andere landen.

Rotterdam, 2 Aug. Aan de voorkant is de opstap vanaf de wal naar het schip het gemakkelijkst te maken. Dan is het via de reling teruglopen naar de leefboot, bebouwd met containers waarin 26 musici en technici slapen, die weer vastzit aan de podiumboot. In het midden van het dek waarop alle slaaphutten uitkomen, staat een lange tafel waaraan mensen eten. Het is knus gedecoreerd met planten en kleedjes. Ernaast: de eetkamer, uitgerust met videogames, en een keuken, bemand door twee koks. Een drijvend dorp, noemt de Oostenrijkse muzikant Hubert von Goisern zijn boot. Een muziekcommunity te water, zonder hiërarchie. "Je zit op elkaars lip en kunt niemand uit de weg gaan."

De 77 meter lange concertboot, een voormalig vrachtschip, ligt aangemeerd bij het Rotterdamse Strand a/d Maas. Terwijl rondborstige vrouwen zich nog eens insmeren en jongens eeen balletje trappen in het zand, wordt aan boord het concert van vanavond voorbereid. De Oostenrijker en zijn negenkoppige band brengt een aanstekelijk soort folkrock, met invloeden uit de Alpen (jodelwerk), de Balkan en Afrikaanse ritmes. Straks, zegt tourmanager Stefan Schröder, schuift de boot nog een paar meter op. Het drijvende podium met videoschermen, da straks met een hydraulisch systeem uit de buik van de boot zal verrijzen, ligt nu pal voor het volleybalveld.

De Oostenrijkse Donaustad Linz is met het Litouwse Vilnius in 2009 Culturele Hoofstad van Europa. Toen Hubert von Goisern er zijn droom - varen met een concertboot over de Europese rivieren om te spelen met lokale musici - presenteerde, kreeg hij meteen steun. Hij leek de perfecte ambassadeur voor Linz: zijn muziek brengt verbroedering in Europa. Zelf voelde hij ook verwantschap: Linz ligt in zijn geboortestreek Opper-Oostenrijk.

Vorig jaar voer zijn boot in de richting van de Zwarte Zee en deed Wenen, Boedapest en Belgrado aan. Vorige maand zette de muziekant koers naar de Noordzee, met concerten in Duitslaand, Nederland en België. "Een fantastisch avontuur", aldus Von Goisern, een dromer met een visie. "Het is na uren op het water steeds weer de vraag wat we aantreffen in de volgende stad. Hebben de mensen al van ons gehoord, moeten we ze overtuigen met de muziek en hoe werken we samen met de lokale havenautoriteiten?" Gisteren in Amsterdam, toen de boot gisteren aanmeerde bij het Stenen Hoofd, ontstond er een merkwaardige situatie. De boot moest schuin, bijna haaks, van de kant liggen. Het publiek keek zijlings op het podium. "Onverklaarbare regels", schudt Von Goisern het hoofd. "Zelfs de havenpolitie begreep niet waarom. De bootjes vóór het podium waren niettemin een leuke extra." De in eigen land populaire muziekant en zijn team hebben al met zwaardere bijltjes moeten hakken. Tijdens een heftige storm bijvoorbeeld, toen zeilen niet langer konden voorkomen dat er water kwam bij de instrumenten in het ruim.

De Linz Europe Tour 2007-2009, een idealistische cultuuproject, kost ruim vier miljoen euro. Een derde daarvan wordt betaald door de stad Linz. Een andere, commerciële partner is Red Bull - goed voor een miljoen euro én de drankvoorraad aan boord. De overige kosten worden terugverdiend met betaalde concerten in Duitsland en Oostenrijk. Daar is Hubert von Goisern met zijn accordeon een fenomeen, en treekt hij ook betalende bezoekers.

"Winst maken we niet, maar de ervaring is uniek", zegt Von Goisern, die straks nog even repeteert met de Belgisch-Congolese gastzangeres Marie Daulne van Zap Mama. Na het Rotterdamse Maasconcert in de schemering varen zij en haar dochter mee naar Antwerpen - de volgende halte.

Volgend jaar juli houdt Linz 2009 een festival waarbij alle gastmusici van de boottournee samenspelen; de ultieme verbroedering voor kapitein Von Goisern.

Hubert von Goisern: Live in Antwerpen - 2 Augustus 2008

Indymedia 4 Augustus 2008
Hubert von Goisern

Verdere fotos staan onder www.indymedia.be